13 Ağustos 2015 Perşembe

19.2.Gmail


Gmail
Gmail, (Google e-mail)  Google’ın ücretsiz web posta hizmetidir. Google arama teknolojisi ile bütünleşik olarak sunulan Gmail, (günden güne artan) 2.600 megabaytın üzerinde saklama alanına sahiptir. Tüm önemli iletilerinizi, dosyalarınızı ve resimlerinizi sonsuza dek saklayabilir, aradığınız herhangi bir bilgiyi bulmak için çabuk ve kolay bir şekilde arama yapabilir ve iletilerinizdeki bilgileri ileti dizilerinin bir parçası olarak görüntüleyerek daha iyi yorumlayabilirsiniz.

Gmail ’de, açılır pencereler veya hedefsiz reklam bantları yoktur, sadece küçük metin reklamları vardır. Reklamlar ve ilgili bilgiler iletilerinizle ilişkili olduğu için rahatsız edici olmadıkları gibi, işinize de yarayabilirler.

Gmail, anlık mesajlaşmayı e-posta deneyimiyle birleştirir; böylece çevrimiçi olduğunuz süre içinde arkadaşlarınızla daha yakın bir 
iletişim kurabilirsiniz. Kullanımı kolay, verimli ve hatta eğlencelidir. Gmail'in e-posta hakkındaki düşüncelerinizi değiştireceğinden emin olabilirsiniz. Gmail, Google’ın e-postaya yaklaşımıdır.
Sağladığı olanaklar
2,500 megabayttan (iki gigabayt) fazla ücretsiz alan; Hiçbir zaman maillerinizi silmek zorunda kalmayacaksınız.
İstediğiniz mesajları anında bulan entegre Google arama; 2675 adet mail içinde anında arama yaparak istediğiniz maile ulaşabilirsiniz.
Mesajların ve alakalı cevapların otomatik olarak "ileti dizilerine" düzenlenmesi; Daha Önce aldığınız mailler ve onların adresleri otomatik kayıt edilir. Gönderdiğiniz maillerde gönderilenler içerisine kaydedilmiştir. Yeni posta yazmak istediğinizde gönderilecek adresin baş harfini girmenizle birlikte mail adresleri listelenir ve adreslerden birini seçerek işinizi kolaylaştırır.
Yenilikçi Google teknolojisi ile güçlü spam engelleme; Gelen mailler içinde spam olanları anında ayıklar.
Büyük, can sıkıcı reklamlar yerine, sadece mesajlarınızın içeriği ile alakalı sayfa önerileri ve küçük metin reklamlar; Hiçbir hizmet bu kadar kaliteli olarak ücretsiz verilemezdi. Bunun karşılığı olarak da sizi rahatsız etmeyecek reklamlar.
Gmail sekmeleri:
Birincil, Sosyal, Tanıtımlar, Güncellemeler ve Forumlar şeklinde 5 ana sekmeden oluşmaktadır.
    Birincil
Arkadaşlarınızdan ve ailenizden gelen iletilerle başka sekmelerde görünmeyen diğer tüm iletiler.
    Tanıtımlar
Fırsatlar, teklifler ve diğer tanıtım e-postaları.
   Sosyal
Sosyal ağlardan, medya paylaşım sitelerinden, çevrimiçi çöpçatanlık hizmetlerinden, oyun platformlarından ve diğer sosyal web sitelerinden gelen iletiler.
   Güncellemeler
Onaylar, makbuzlar, faturalar ve hesap özetleri gibi bildirimler.

  Forumlar: Çevrimiçi gruplardan, tartışma panolarından ve posta gönderme listelerinden                      gelen iletiler.
  Kategoriler arasında gezinme
Gmail uygulamasını açtığınızda Birincil kategorinizi görürsünüz. Diğer kategorilerinizi görmek için Menü simgesine dokunun. Bu menüye, ileti dizilerinizin listesini görüntülerken ekranınızın sol tarafından hızlıca kaydırma yaparak da ulaşabilirsiniz.
Menü simgesine dokunduğunuzda Birincil veya Sosyal gibi kategorileri görmezseniz Gmail'inizin masaüstü sürümünde, gelen kutusu ayarlarınızı değiştirmeniz gerekir.
  1. Bir bilgisayarda Gmail'i açın.
  2. Sağ üst taraftaki dişli çark simgesini tıklayın ve Gelen kutusunu yapılandır'ı seçin.
  3. Görmek istediğiniz kategorilerin kutularını işaretleyin.
  4. Kaydet'i tıklayın.
Kategorileri gösterme veya gizleme            
Hangi kategorilerin gösterileceği konusunda değişiklik yapmak için, Gmail'inizin masaüstü sürümünde, gelen kutusu ayarlarınızı değiştirmeniz gerekir.
  1. Bir bilgisayarda Gmail'i açın.
  2. Sekmelerinizin sağ tarafındaki + simgesini tıklayın.
  3.  3.Görmek istediğiniz kategorilerin kutularını işaretleyin.
  4.   4.Kaydet'i tıklayın.
 Tüm iletilerinizi tek listede görmeyi tercih ederseniz tük sekmeleri gizlemeniz yeterlidir. Birincil sekmesi işaretli halde kalır.

 Kategoriler arasında ileti taşıma 
 Farklı bir kategoride olmasını istediğiniz bir iletiyi gelen kutunuzda görürseniz söz konusu iletiyi kolayca taşıyabilirsiniz. 

  1. Gmail uygulamasında bir iletiyi açın.
  2. Sağ üst köşedeki diğer menüsüne dokunun.
  3.  Taşı... Seçeneğine dokunun.
  4.   Bir kategori seçin. 
 Bir ileti listesini görüntülerken de iletileri taşıyabilirsiniz. Sol taraftaki onay kutularını kullanarak bir veya daha fazla ileti seçin ve klasör simgesine dokunun.
Bildirimler
Kategoriler, bildirimlerinizi özelleştirmenin başka bir yolunu sağlar. Tüm yeni iletilerle veya yalnızca Birincil sekmesindeki iletilerle ilgili olarak bildirim almayı ya da hiç bildirim almamayı tercih edebilirsiniz.
  1. Gmail uygulamasında, Menü'ye  gidin ve dişli çark simgesini tıklayın.
  2. "Bildirimler" altında Tüm yeni postalarYalnızca birincil veya Hiçbiri seçeneğini belirleyin.
  3. Kaydet'i tıklayın.
   Birden fazla hesabınız varsa bu ayarı her hesap için özelleştirebilirsiniz.
Posta ve kişileri içe aktarmaya başlama
Başlamadan önce, içe aktarma işleminin işe yaraması için diğer e-posta hesabınıza erişiminizin olması gerekir.
  1. Gmail'i açın.
  2. Sağ üst taraftaki dişli çark simgesini tıklayın.
  3. Ayarlar seçin.
  4. Üst taraftaki Hesaplar ve İçe Aktarma İşlemi sekmesini açın.
  5. Posta ve kişileri içe aktar bağlantısını tıklayın.Bu ayarı görmüyorsanız iş yeri veya okul hesabınızın yöneticisi, kullanıcıların postaları içe aktarmasına izin vermemiş olabilir.
  6. Eski hesabınıza ilişkin bilgileri girin ve içe aktarmak istediğiniz öğeleri seçin. Başka bir Gmail adresinden içe aktarmaya çalışıyorsanız e-postalarınızı farklı bir yöntemle içe aktarmak için burayı tıklayın.
  7. İçe aktarma işlemini başlat seçeneğini tıklamanızın ardından, içe aktarmanızın başlayıp başlamadığını görmek için "Posta ve kişileri içe aktar" ayarına tekrar bakın. Hesabınız için başka bir onayın gerektiğini belirten bir mesaj görürseniz Devam et seçeneğini tıklayın.
Yeni iletileri Gmail'e otomatik olarak yönlendirme
Eski hesabınıza gönderilen yeni iletiler varsayılan olarak sonraki 30 gün boyunca Gmail'e yönlendirilir. Yeni iletilerin Gmail'e yönlendirilmeye devam etmesini istiyorsanız eski hesabınızda otomatik yönlendirmeyi ayarlamayı deneyin. Tüm e-posta sağlayıcıların otomatik yönlendirme hizmetini desteklemediğini hatırlatmak isteriz.
İçe aktardığınız e-postaları ve kişileri bulma                             
İçe aktardığınız e-postaları bulma
  1. Gmail'in sol tarafındaki "Gelen Kutusu"nun altında listelenen e-posta adresinizi tıklayın.
  2. Eski hesabınızda ayarlamış olduğunuz klasörler varsa bu klasörleri görmek için, adresinizin yanındaki oku   tıklayın. Klasörleriniz artık Gmail etiketleridir.
Kişilerinize e-posta gönderme
  1. E-posta Yaz düğmesini tıklayın.
  2. Alıcı alanına kişinizin adını yazmaya başlayın. Kişilerinizden öneriler getirilir.
  3. Kişi listenizin tamamını görmek için Gmail'in sol üst köşesindeki Gmail düğmesini tıklayın ve Rehber'i seçin.
Gmail Kullanmanın Püf Noktaları
1. Etiketlerle işinizi kolaylaştırın

Gmail, yanıtlanan ve iletilen e-postaları “ileti grubu” halinde saklayarak kullanıcının işini kolaylaştırıyor. Bundan bir adım öteye giderek belirli konulara sahip ileti topluluklarına daha kolay ulaşmak istiyorsanız onları etiketlemelisiniz. E-postaları okurken ya da gelen kutunuzu incelerken etiketleyebilirsiniz.
2. Uzak makinelerde Gmail’i kapatın
Gmail, oturum açan kullanıcıyı bilgisayara bıraktığı bir çerez (cookie) vasıtasıyla hatırlıyor ve tekrar kullanıcı adı ve parola girilmesine gerek bırakmıyor. Uzaktaki bir bilgisayarda oturumunuzu açık unuttuğunuz durumlardaysa Gmail arayüzünün en alt kısmında bulunan “Son hesap etkinliği” bölümünden sorunu çözebiliyorsunuz. Uzaktaki tüm bilgisayarlarda Gmail oturumunuzu kapatmak bir tıklamayla elinizde.
3. Gmail’in seçim hafızası
Sırada oldukça ilginç bir özellik var. Diyelim ki, gelen kutunuzda bir arama yaptınız ve sonuçlardan bir kısmını seçili hale getirdiniz. Sonrasında gelen kutusuna geri dönüp aynı aramayı tekrarladığınızda, Gmail daha önceki aramanızda seçmiş olduğunuz e-postaları hatırlıyor ve otomatik olarak seçili hale getiriyor.
4. Gmail’de not tutmak
Gün içinde not almak istediğiniz şeyleri de Gmail’de saklayabilirsiniz. Bunun için Kişiler bölümüne e-posta adresi kullanıcıadınız+Notlar@gmail.com olan bir kişi ekleyin. Sonrasında bir arama filtresi oluşturarak bu adresten gelen iletilerin Notlar olarak etiketlenmesini ve gelen kutusuna uğramadan doğrudan arşivlenmesini sağlayın. Artık not almak istediğiniz şeyleri bu adrese gönderebilir ve Notlar etiketine tıklayarak kolayca görüntüleyebilirsiniz. Üstelik gelen kutunuzda da görünmeyecekler.
5. Adresinize eklemeler yapabilirsiniz
Gmail, noktaları önemsememesine benzer şekilde, kullanıcı adlarının sonuna + işareti ile eklenen sözcükleri de önemsemiyor. Kısaca anlatmak gerekirse kullanıcıadı@gmail.com şeklinde olan adresinizi kullanıcıadı+xyz@gmail.com şeklinde de kullanabilirsiniz. Bu özellikle birlikte etiketleri ve filtreleri kullandığınızda aşağıdaki ipucuna ulaşabiliyorsunuz.
6. Adreslerdeki noktalar önemsiz
Gmail adreslerine e-posta gönderirken, adresin istediğiniz yerine nokta koyma lüksüne sahipsiniz. Örneğin adınızsoyadınız@gmail.com gibi bir e-posta adresiniz varsa, adınız.soyadınız@gmail.com ya da a.d.ınız.soy.adınız@gmail.com adreslerine gönderilen e-postalar problemsizce size ulaşacaktır.
7. E-posta eklerine dikkat
Gmail, kullanıcılarına sunduğu güçlü güvenlik özellikleriyle de oldukça adından söz ettiriyor. Fakat bu durum bazen işinizi zorlaştırabilir. Bazı e-posta servisleri EXE, VBS gibi uzantılara sahip dosyaları e-posta eki olarak kabul etse de Gmail’e böyle bir e-posta gönderildiğinde mesaj alıcısına ulaştırılmıyor. Böyle bir ihtiyacınız olduğunda gerekli dosyaları WinZip ya da WinRAR ile arşivleyerek gönderebilirsiniz.
8. Kişileri arada bir temizleyin
Gmail’in e-posta gönderdiğiniz tüm adresleri otomatik olarak kişiler listenize eklemesi çoğu zaman kullanıcının işini kolaylaştıran, verimli bir özellik. Fakat e-posta hesabınızı yoğun şekilde kullanıyor ve sürekli farklı adreslere ileti gönderiyorsanız kişi listeniz zamanla şişebilir. Bunun önüne geçmek için belirli aralıklarla kişiler listesine göz atmakta ve gereksiz olanları sayıları çoğalmadan def etmekte fayda var.
9. Okunmamış postaları bulun
Gelen kutunuzda bulunan okunmamış postaların bir süre sonra alt sayfalara düşerek görünmez hale gelmesi problem olabiliyor. Özellikle üzerinden uzunca bir zaman geçtiğinde okunmamışları bulmak zorlaşıyor. Aslında bunun için arama kutusuna “is:unread” ifadesini yazarak arama yapmanız yeterli. Okunmadan tarihe gömülen bütün e-posta iletileri önünüze serilecektir.
10. “mailto:” bağlantılarını Gmail ile eşleştirin
Web’de sörf yaparken karşımıza çıkan bazı web sitelerinde iletişim için mailto:xyz@xyz.com benzeri bağlantılarla karşılaşıyoruz. Normal koşullarda bu bağlantıya tıkladığımızda, sistemimizde varsayılan e-posta istemcisi açılıyor. Bunun yerine bu tür durumlarda e-postanızın Gmail üzerinden gönderilmesini istiyorsanız Google Toolbar’ın ayarlar bölümünde “”İlgili Kişiye Postala” bağlantıları için Gmail kullan” seçeneğini aktif hale getirmeniz yeterli olacaktır.
11. İmla kontrolüne dikkat

Özellikle iş amaçlı e-postalarda doğru bir dil kullanmaya ve yazım hataları yapmama dikkat eden kullanıcılar Gmail’in imla kontrolünü kullanabilirler. Yanlış yazdığınız birçok sözcüğü fark etmenizi sağlayabilecek olan bu özellik ne yazık ki tam anlamıyla güvenilir çalışmıyor. Yaptığımız denemelerde çok sayıda kullanıcı tarafından yapılan hataların doğru kabul edilebildiğine şahit olduk.
12. Gmail ile sohbet daha güvenli

Popüler anlık mesajlaşma programı MSN Messenger, bu alanda tartışmasız liderliğini koruyor. Google’ın Google Talk’la ona iyi bir rakip olduğunu söyleyebiliriz. Gmail ara yüzüne entegre edilen sohbet özelliği de oldukça ilgi çekici. MSN Messenger iletilerinin şifrelenmeden gönderildiğini ve bu yüzden basit yazılımlarla bile ağdaki başka kişiler tarafından kolayca dinlenebildiğini defalarca yazmıştık. Bu durumun Gmail’in içindeki sohbet bölümünü kullanmak için geçerli bir sebep olduğunu hatırlatalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder