13 Ağustos 2015 Perşembe

19.1.Blog Tasarımı:Blogger.com

Blog Tasarımı:Blogger.com
Blogger, kısa zaman içerisinde internet üzerinde son derece popüler olan ve ilgi çeken içerik yönetim sistemleri arasında yer alır. İnternet teknolojilerinin gelişmesi ve farklı yazılımların ortaya çıkması ile birlikte sunulan hizmetlerin kapsamında da çok ciddi farklılıklar söz konusu olmuştur. Türkiye, her geçen gün farklı bir hizmet ile tanışıyor ve bunu aktif olarak kullanma yolunda da önemli adımlar atıyorlar. Google, bildiğimiz üzere internet teknolojileri dediğimiz zaman tüm dünya genelinde aklımıza gelen ilk kuruluştur.
Zaman içerisinde insanlara tamamı ile ücretsiz hizmetler sunarak bu anlamda fark yaratan firmanın en büyük projelerinden birisi olarak Blogger sistemini gösterebiliriz. Bu sistem, tamamı ile ücretsiz olarak sunulan bir çeşit web sitesi oluşturma aracı olarak da biliniyor. Sistem ile alakalı olarak çok daha geniş kapsamlı bir bilgi verme amacındayız.
Blogger Nedir?
Blogger sistemi, Google firması tarafından ücretsiz olarak sunulan ve gelişmiş XML kod biçimleri ile hazırlanmış ücretsiz bir İçerik Yöntim Sistemi olarak dikkatleri çekiyor. Bu sistem, diğer birçok farklı içerik yönetiminin aksine PHP kodlama biçimini değil XML kod biçimini tercih etmiş ve bu anlamda da farkını ortaya koyarak kolay geliştirilebilir bir yapı haline gelmiştir. Ülkemiz genelinde son birkaç sene içerisinde bilhassa bayan blogcuların sayısında ortaya çıkan rakamsal artış da ciddi anlamda ilgi çekiyor.
Blogger sistemi sayesinde artık herkesin bir web sitesi olabiliyor. Google firmasının sistem içerisinde ücretsiz olarak sunduğu tema seçeneklerini de anlık olarak tercih ederek görsellik anlamında tam kafanızdaki gibi bir web sitesi oluşturmak artık çok daha kolay bir hale geldi.
Blogger Ne İşe Yarar?
Blogger sistemi tamamı ile ücretsiz olarak sizleri web sitesi sahibi yapmaktadır. Tamamı ile Google hizmeti olduğundan dolayı son derece güvenilir ve kaliteli bir sistemdir. Blogger oluşumunun asıl amacı da budur. Herkes web sitesi sahibi olsun ve internet üzerinde paylaşımlar yaparak katkı sağlasın diye Google firması yetkilileri bu konu ile alakalı olarak çalışmalarını tamamlamış ve Blogger sistemini oluşturmuştur. Bu sistem, kayıt aşamasında sizlerden sadece bir mail adresi istiyor ve sizleri otomatik olarak web sitesi kurulum ekranına yönlendiriyor.
Blogger sistemi içerisinde dilediğiniz içeriğe sahip dilediğiniz temayı kullanarak inanılmaz web siteleri ortaya çıkarmanız mümkün hale gelecek. Bu sistem sayesinde online ortamdaki paylaşımcı web sitelerinin sayısı da artacak. Sistem bildiğimiz BLOG sistemidir. İçerisine yazı girerek paylaşımlarda bulunabileceğiniz bir günlük olarak da kullanabilir, ilerleyen süreçte Google Adsense imkanlarını da kullanarak sistem üzerinden çok ciddi gelirler elde edebilme şansına da sahip olabilirsiniz.
Adım Adım İyi Bir Blog Sitesi Kurmak
Yıllar önce tek sayfalık kişisel HTML sitelerle başlayan internet sitesi kurma trendi zamanla yerini daha dinamik sitelere ve forumlara bıraktı. Son yıllarda ise moda, bir blog sitesi kurmak. Artık herkes kişisel veya temasal bir blog kumaya başladı. Peki sıfırdan adım adım iyi bir blog sitesi nasıl kurulur?

1. Blogunuzun Konusuna Karar Verin

Bir blog sitesi kurmaya başlamadan önce karar vermeniz gereken ilk şey blog sitenizin konusudur. Eğer niyetiniz kişisel bir blog kurmaksa yani içinizden gelen şeyleri yazacaksanız bu adımı geçebilirsiniz ancak temasal bir blog kurmak istiyorsanız seçeceğiniz konuya çok önemli. Blog sitenizin konusunu belirlerken huni yöntemini kullanmanızı öneririm.



Huni yönteminde 4 adet filtre kullanarak blog sitenizin konusuna karar vereceksiniz.

1. Sevdiğiniz, ilgi duyduğunuz konuların bir listesini yapın.
2. Bu konulardan hangisinde bilgi sahibisiniz? Yeteri kadar bilgi sahibi olmadığınız konuları eleyin.
3. Bu konuya insanlar ilgi gösterirmi? Anahtar kelime araştırması yaparak insanların ilgisini çekmeyen konuları eleyin.
4. Son olarak içerik üretmekte sıkıntı çekebileceğiniz konuları eleyin.

Elemeler sonucunda elde kalan konulardan biri hakkında blog açarsanız başarılı olma şansınız yüksektir.

2. Blog İsmine Karar Verin Ve Blog Sitenizi Açın

İnternette ücretsiz blog açmanızı sağlayan onlarca site var. Bunlardan birini kullanarak blog sitenizi kurabilirsiniz ancak daha önce blogunuzun ismine karar vermelisiniz.

Blogunuzun ismi yazdığınız konuyla alakalı olmalı. Arama sonuçlarında başlık olarak blogunuzun ismi görüneceğinden ziyaretçiler başlığı okuduğunda sitenin içeriği hakkında fikir sahibi olmalıdır.

Blogunuzun ismine karar verdiyeniz artık blog sitenizi kurmaya geçebilirsiniz. Bu hizmeti ücretsiz veren siteler arasında en popüler olanları Blogger, Wordpress, Tumblr veBlogcu’dur. Sizlere şu an okuduğunuz blogun da sağlayıcısı olan Blogger’ı tercih etmenizi önereceğim ve bundan sonraki anlatıma Blogger üzerinden devam edeceğim. Peki ama neden Blogger?

- Blogger bir Google ürünüdür ve diğer tüm Google ürünleriyle entegre bir şekilde çalışmaktadır. Kim gücünü Google’dan alan bir site istemez ki?

- Blogunuz Google sunucularında barındırıldığı için güvendedir. Şifrenizi kimseyle paylaşmadığınız taktirde teknik olarak hacklenme ihtimali yok denecek kadar azdır.

- Blogger’ın kullanıcılarına sunduğu şablon tasarımcı aracı sayesinde blog sitenizin görünümünü istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Ayrıca interrnette ücretsiz olarak dağıtılan binlerce hazır şablondan birini kolayca blogunuza uygulyabilirsiniz.

- Blogger bir Google ürünü olduğunda siteniz kısa sürede Google’da gözükmeye başlar ve yazılarınız hızlı bir şekilde Google veri tabanına eklenir.

- Blogger kurulumuyla, ayarlarıyla, şablonlarıyla, eklentileriyle kullanımı çok kolay olan bir platformdur.Bu sayede hiç kod bilmeden bile iyi bir blog sahibi olmak mümkündür.




Blogger’da bir blog oluşturmaya karar verdiyseniz adım adım nasıl yapacağınızı resimli bir şekilde anlattığım şu yazıyı okuyabilirsiniz: Blogger’da Blog Oluşturma

3. Blog Tasarımı Ve Şablon Seçimi

Blogunuzu oluştururken seçtiğiniz şablonu Blogger kumanda panelindeki Şablonsekmesinden istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz. Blog tasarımıyla ilgili yapacaklarınız bunula sınırlı değil. Aynı yerdeki Özelleştir butonuna tıkladığınızda blog sitenizin arka planı, genişlikleri, yerleşimi, yazı tipleri, büyüklükler ve renkleri gibi pek çok özelliği değiştirmek mümkün.



Kumanda paneli üzerinden yapabileceğiniz değişiklikler de sınırlı olduğu için internette ücretsiz olarak dağıtılan blog şablonlarını kullanabilirsiniz. Benim beğendiğim ve kullanmanızı önerdiğim bazı blog şablonları şunlar:


Bu şablonları nasıl yükleyeceğinizi öğrenmek için Blogger Şablon Yükleme başlıklı yazıyı okuyabilrsiniz. Yine aynı yazının içerisinde ücretsiz Blogger şablonları bulabileceğiniz sitelerin listesini görebilirsiniz.

4. Blogger Kumanda Paneli Ve Ayarlar

Blogger kumanda panelinin arayüzü basit ve Türkçe olduğu için kullanımı çok kolaydır. Zamanla hızlı ve pratik kullanmaya başlayacaksınız ancak bazı ayarlardan kıssaca bahsetmekte yarar var.

- Yorum ayarlarından başlayalım. Yorum konumunu gömülü yapmanızı öneririm. Aynı bu blogda olduğu gibi yazının hemen altında gözükür ve okuyucuların kolayca yorum yazmasını sağlar. “Kimler yorum yapabilir?” seçeneğini herkes olarak işaretlemenizi öneririm. Böylece Google hesabına gerek kalmadan yazınızı okuyan herkes anonim bir isimle veya kendi yazacağı bir isimle yorum yapabilir. Yorum denetlemeyi açarsnız yapılan yorumlar yayınlanmadan önce sizin onayınızdan geçmelidir. Saçma ve spam yorumları engellemek için bunu kullanabilirsiniz.



- Yapmanız gereken diğer önemli ayar ise arama tercihlerindeki arama açıklamasıdır. Arama açıklaması; blog sitenizi Google’da arattığınızda blog başlığının altında çıkan ve blog siteniz hakkında bilgi veren açıklamadır. Bu yüzden bu kısmı yazarken çok özen göstermelisiniz. Blogu sitenizin konusu ve içeriği hakkında bilgi vermelisiniz.



5. Gerekli Araçların Kurulumu

Blog sitenizden daha fazla verim almanızı sağlayacak ve sitenizi optimize edecek bazı ücretsiz araçlar mevcut. Bunların kurulumunu yapmalı ve kullanmaya başlamalısınız. Kısaca bahsetmek gerekirse:

FeedBurner:  FeedBurner, insanların yazılarınızı RSS kouyucular ve e-posta ile takip etmelerini sağlayan ücretsiz bir Google aracıdır. Nasıl kullanacağınızı öğrenmek için şu yazıyı okuyabilirsiniz: FeedBurner Kurulumu Ve Ayarları

Google Analytics: Google analytics, sitenizle ilgili pek çok istatistiki veriyi tutan ve bunları size detaylı olarak sunanan ücretsiz bir analiz aracıdır. Blog sitenizi kaç kişi ziyaret etmiş, nereden gelmişler, en çok hangi yazılrınızı okumuşlar, sitede ne kadar kalmışlar gibi pek çok bilgiye bu araç sayesinde ulaşabilirsiniz. Nasıl kullanacağınızı öğrenmek için şu yazıyı okuyabilirsiniz: Acemiler İçin Google Analytics Rehberi


Google Webmaster Tools: Yapmanız gereken ilk şeylerden biri, Google’ın site sahipleri için oluşturduğu bu merkeze site haritası eklemektir. Bu site haritası blogunuzun içerik haritasını Google’a bildirerek tüm yazılarınızın hızlı ve doğru bir şekilde Google dizinine eklenmesini sağlar. Google Webmaster Tools’a site haritası eklemek için şu yazıyı okuyabilirsiniz: Blogger İçin Google Sitemap Oluşturma

6. Önemli Eklentileri Ekleyin

Blogger’da gblogunuza işlevsellik katan bazı eklentiler vardır. Gadget veya widget adı da verilen bu eklentileri Blogger kumanda panelindeki Yerleşim sekmesinden ekleyebilirsiniz. Yerleşim sekmesini açıp gadget ekle dediğinizde Blogger’ın hazır eklentilerinin bir listesini bulacaksınız. Eklentier bunlarla mevcut değildir. Blog Hocam’da yüzlerce Blogger eklentisi mevcuttur ve her geçen gün yenileri eklenmektedir. Yeni oluşturduğnuz blog stenize eklemeniz gereken  bazı eklentiler şunlar:

- E-Posta Aboneliği Kutusu: Ziyaretçilerin, yazılarınıza e-poste ile abone olmasını sağlayan bir eklentidir. Yeni bir yazı yayınladığınızda, o yazınız abone olanların e-posta adresine otomatik olarak gönderilir.

- Click Box: Bu eklenti Facebok beğen, Twitter takip et ve Google+1 butonlarını içerir. Bu butonlar sayesinde sosyal medyada adınızdan söz edilmesini sağlayabilirsiniz.

- “Resimli Benzer Yazılar” Eklentisi: Her yazının altında o yazıyla ilgili diğer yazılarınızı öneren bu eklenti ile ziyaretçilerinizi daha uzun süreler sitenizde tutabilecek ve yazılarınızın kunma sayısını arttırabileceksiniz.

- Arşiv Sayfası: Arşiv sayfasında yazdığınız tüm yazılar etiketlere göre kategorilere ayrılarak otomatik olarak listelenir. Bu sayfa sayesinde ziyaretçileriniz yazılarınıza kolayca erişebilirler.


7. Yazılarınızı Yazmaya Başlayın


Artık blog siteniz yazı yayınlamaya uygun. Düzenli olarak özgün içerik oluşturmalı, sosyal medyayı aktif olarak kullanmalı ve çeşitli promosyon yöntemleri kullanarak okuyucu kitlesi edinmeye çalışmalısnız. Bu yolda Blog Hocam’da benim ve konuk yazarların yazdığı yazılar size yol gösterecektir. Aklınıza takılan soruları bu konunun altına yorum olarak yazabilirsiiniz.

 Kaynak:http://www.bilisimcafe.net/blogger-nedir-ne-ise-yarar/

Bloghocam blog tasarımını çok güzel bir şekilde anlatmıştır.Yukarıdaki alıntılarda aşağıdaki bloghocam linkindendir. Okumanızı tavsiye ederim..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder